Ons Piekritueel

December is altijd weer een bijzondere maand: de feestdagen, de familiebezoeken, de hectiek, de afloop van een jaar en het verwelkomen van een nieuw jaar.

 

Iedereen die een dierbare, een relatie of gezondheid verloren heeft, weet dat deze maand lastig kan zijn en het einde van het jaar nog zwaarder kan aanvoelen. Voordat ik het nieuwe jaar verwelkom, wil ik je graag meenemen naar de waarde en zinvolheid van rituelen. Ik zal ook vertellen waarom dat voor mij momenteel zo belangrijk is.

Waarschijnlijk kennen veel mensen het kaarsenritueel: een kaarsje branden voor een overledene. Als mijn man en ik met onze kinderen op pad zijn en wij komen onderweg een kerk tegen, gaan wij altijd naar binnen en branden wij een kaarsje voor Omi, en later ook voor Overgrootoma en Overgrootopa en voor Opi. Een fijn ritueel van een rinkelende munt die door de kerk weerklinkt en de aansluitende stilte van gemis en dankzegging. Zo pasten wij bij iedere bijeenkomst in de ontmoetingsgroep bij rouw ook het kaarsenritueel toe: de aandacht, de naam zeggen, even de stilte. Verder hadden wij nog hele fijne rituelen zoals de happy jar (©Maaltie Ramcharan), de mindfulness oefening en in de laatste bijeenkomst het hartenritueel.

Rituelen zijn symbolen en handelingen die een bepaalde betekenis hebben. Iedere cultuur, familie en persoon heeft weer zijn eigen rituelen. Rituelen doen iets met ons. Het geeft houvast, geborgenheid, saamhorigheid, rust, en markeren belangrijke gebeurtenissen in ons leven. Dat is uiteraard niet alleen bij afscheid maar ook bij verwelkomen van iemand of iets. Zoals ons piekritueel: het verwelkomen van Kerst met het optuigen van de boom met de piek als hoogtepunt. Rituelen hoeven zeker niet ingewikkeld te zijn. Ze zijn mooi en dierbaar maar ze worden vooral van waarde als je het ritueel in je dagelijks leven opneemt. Een ritueel kan helpen om de stap beter te maken van overgang van de oude situatie naar de nieuwe, het oude achter je te laten en je nieuwe positie beter in te nemen.

Voor mezelf heb ik wat dat betreft nog veel te leren. Het afbouwen van mijn werk als coördinator bij Humanitas voelt ongemakkelijk en het verwelkomen van mijn werk als verliescoach bij Jonge helden is nog vreemd. Ken jij zelf een mooi ritueel dat jou houvast geeft en dat je regelmatig toepast? Bij deze nodig ik je uit om dat met mij te delen. Misschien lukt het mij om dat voor mijzelf of samen met jou toe te passen. Gelukkig zijn mijn inzet en werk dit jaar beloond met een goedlopende praktijk De Levensboom Delft waarin ik veel mensen heb kunnen helpen, en ga ik daar in het nieuwe jaar volop mee door.

Bedankt voor je interesse en je aandacht voor mij en mijn werk!

Fijne Feestdagen en een mooi en liefdevol 2020 toegewenst!

Lieve groet, Pauline