Je eigen veilige plek

Verwarrende tijd

 
Wat een verwarrende tijd is het. Ik hoop van harte dat het goed met je gaat. 

Ook in deze tijd waarin het coronavirus ons dwingt tot sociale onthouding, wil ik je graag inspireren met een levensletter. Juist nu. Maar ik kon niet anders dan even te wachten, omdat ook ik geen antwoord had op de hele situatie. Wat ik merkte, was dat ik de rust niet kon vinden. Voor mij is dat een vreemde gewaarwording.

Om mij heen voel ik veel angst, soms enorm groot, wat ook erg begrijpelijk is. Zieken en kwetsbaren onder ons die zich ernstig zorgen maken, en zich van de buitenwereld hebben afgesloten. Een nabestaande die door de maatregelen op zichzelf is aangewezen, ervaart door deze crisis nog meer gevoelens van eenzaamheid en gemis. Met contact leggen via telefoon of beeldbellen merk ik hoe het fysieke en nabije contact wordt gemist op zo’n moment. Mensen in de zorg die momenteel een extra grote druk krijgen te verwerken, ondernemers die hun bedrijf proberen te redden, het raakt mij keer op keer. Uiteindelijk heb ik gemerkt dat ikzelf ook niet aan de angst ontkom. Hoe hulpeloos je kunt zijn en hoe erg je op jezelf terug geworpen wordt.

Allereerst gaf mij dat een grote onrust en een verlammend gevoel. Ik merk dat de situatie die buiten mij speelt van grote invloed is op mijn ‘binnensituatie’. Maar ik kan ook kiezen om zorgvuldig met mezelf om te gaan, mild naar mezelf te kijken en rust te nemen. Wat mij dan helpt is om bewust te ademen, een wandeling te maken en ruimte te maken om stil te zijn. In wat voor situatie je ook zit, iedereen is geraakt door de huidige situatie. Op deze manier zijn we met elkaar verbonden, en daar spreekt voor mij ook bemoediging uit. Het besef dat je niet de enige bent, relativeert ook je eigen situatie.

Uiteraard zou ik je het liefst de positieve reacties, de kansen en uitdagingen willen aanreiken, maar gewoon accepteren dat dit niet lukt is ook in orde. Misschien is dan het beste voor jezelf om een eigen veilige plek te creëren en te hopen op betere tijden.

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar!

Lieve groet, Pauline