In de Wolken

Ballonvaren in de wolken

 

Een ballon gevuld met warme lucht en jouw levensenergie vaart moeiteloos in de wolken. En onder de ballon hang jij in het mandje. Maar in ons leven kunnen we door traumatische gebeurtenissen gaandeweg gevoelens als vreugde, passie en eigenwaarde verliezen. Warme lucht stroomt weg en negatieve ervaringen vullen het mandje met ballast. De ballon kan niet meer op dezelfde hoogte varen en zelfs vallen. Het kan betekenen dat je je grond of je grip op je leven verliest.

Dit overkwam Nathalie. Zij verloor meerdere dierbaren in korte tijd en kampte met een groot schuldgevoel, aangewakkerd door een conflict met haar broer. Vanwege een sterk verlangen naar verlichting en vrijheid in haar leven kwam zij naar De Levensboom Delft. Haar levenskrachten waren ontsnapt als lucht uit de ballon en haar mandje was gevuld met zware ballast. Ze zat aan de grond; haar mandje was gevallen.

Het was belangrijk om te achterhalen welke gevoelens er speelden en hoe zwaar deze aanvoelden. Het delen van haar gevoelens en het toepassen van de metafoor van de ballon gaf al enige verlichting en meer begrip. Nathalie besefte dat het conflict met haar broer haar rouw extra verzwaarde. Om ervoor te zorgen dat de ballon blijft varen is het beter de gevoelens die zich hebben opgebouwd te laten gaan. Voor haar ballonvaart was het belangrijk om de ballast van haar schuldgevoel kwijt te raken en ook afstand te nemen van het conflict.

De ballon in de wolken is een metafoor voor vrijheid en liefde: het opstijgen, nieuwe inzichten krijgen, het gevoel van vrijheid, meegaan waar de wind je brengt, het in de wolken zijn, tot de zon stralend uitstijgen maar ook het neerkwakken tegen de grond. Eens laat je los om je eigen weg te gaan, om zo vol vertrouwen mee te gaan waar de wind je brengt. De ballon komt altijd weer ergens terecht, voortgedreven door wolken, warmte en wind.

De besproken situatie is met toestemming van de betrokken persoon in de Levensletter opgenomen.

Bij de metafoor heb ik mij laten inspireren door de tekst bij het afscheid van een dierbare vriend:

‘Het leven is als Ballonvaren, je moet ballast kwijt’