Haasje

Dit is Haasje.

 

 

Onafscheidelijk waren mijn zoon en zijn knuffeltje. Overal ging hij mee naar toe als soort verlengstuk van zijn armpje. Soms was Haasje al spelend kwijtgeraakt en onvindbaar. De ene keer op ons vakantieadres in Italië herinner ik me nog heel goed. Gelukkig hebben we hem na een nacht door onweer en regen helemaal nat en koud, weer terug gevonden boven op een telefoonpaal. Toen hij echt onvindbaar bleek na een val van het balkon bij opa en oma van 4 hoog naar beneden in de vijver, hebben we er ook alles aan gedaan om hem weer terug te vinden. Helaas zonder resultaat. Achteraf een beetje te gortig dat ik mijn man de hele vijver heb laten afstruinen tot aan de afwatering en het riool aan toe. We moesten onze zoon dan maar voorhouden dat Haasje met de stroom was meegedreven en aan een grote reis was begonnen. En uiteindelijk voldeed ook het reserve exemplaar, ook al rook hij anders en was deze een stuk voller omdat hij nog alle vulling in zich had. En zo zijn er ook de verhalen van Kip, Poppie, Kwakkwak, Paultje en Joepie. Tegenwoordig worden wij als gezin vrolijk van deze verhalen, maar destijds was er ook wanhoop en verdriet en de betekenis ervan ontgaat mij inmiddels ook niet.

Een knuffeltje verliezen lijkt heel niet noemenswaardig misschien, maar kinderen kunnen met het verlies van een dierbare knuffel ook veiligheid, een ritueel en troost missen. Ook is het één van de vele gebeurtenissen die je als ouder niet moet onderschatten omdat het een kans is om je kind al op jonge leeftijd te kunnen aanleren hoe je met verlies en verdriet omgaat. Ga je als ouder snel van het verlies vandaan en geef je het geen aandacht omdat het te heftig is of te onbenullig is. Of blijf je dagenlang aandacht geven eraan en ben je zelf ook van slag door alles wat er gebeurd is.

Ik dacht laatst weer aan Haasje toen mij net zo’n knuffel werd getoond door een jongetje van 6 jaar. Zijn moeder is overleden en dit was haar laatste cadeau aan hem. Kinderen lijken soms ontroostbaar maar gelukkig kan je nog heel veel betekenen voor kinderen die met een immens verlies te maken krijgen. Zoals dit mooie gebaar van moeder aan haar zoontje. Wat willen ze je zeggen en wat willen ze je laten zien? Wat behoeft aandacht en wat biedt troost? Een knuffeltje vertelt het verhaal, geeft betekenis aan wie moeder is en kan daar helpen bij troost. De betekenis van een knuffel is niet voor niks óók het liefdevol en zorgzaam tegen je aandrukken van wat en wie jou dierbaar is.

Hartelijke groet, Pauline