Kanker bij ons thuis
'Het is een boek geworden'
Dit schrijft Stefan mij op een bijgesloten briefje. Ik kijk er al even naar uit dat het door hem geschreven boek Kanker bij ons thuis bij mij in de brievenbus zal liggen. En daar ligt het dan, het boek dat het geworden is. Het is een cadeau en tegelijk een belofte die uitkomt.
Anderhalf jaar geleden kwam Stefan in mijn praktijk De Levensboom Delft, en na even op adem gekomen te zijn, vertelde hij wat er de afgelopen maanden bij hem thuis was gebeurd. Zijn openheid en zijn prille vaderschap, hoe hij als partner en als vader in een jong gezin te maken kreeg met de ziekte kanker, raakte mij. Tijdens de sessies begreep ik al snel dat hij graag schreef en moedigde ik hem aan om dat ook over zijn verlies en zijn rouw te doen. Het lukte hem om zijn gevoelens van verdriet en angst te verwoorden en toe te vertrouwen aan het papier. Daar is het idee van dit boek geboren.
Als rouwtherapeut probeer ik in de begeleiding een manier te vinden die past bij jou. Wat helpt jou, wat kun jezelf doen, waar liggen je kwaliteiten? Is dat creatief bezig zijn, beeldend werk, bewegen in de ruimte door opstellingen, spelen, vanuit een theoretisch kader inzicht krijgen, of schrijven? Schrijven biedt houvast, controle, een verzameling van herinneringen, inzicht en begrip over jezelf en de dierbaren om je heen. Terwijl ik het boek lees, herken ik dit allemaal. Heel bijzonder vind ik het om het verhaal dat ik al ken te mogen lezen. Het idee van een boek was nog pril toen ik Stefan de laatste keer sprak. Dat het boek met zijn levenservaring zo troostrijk en waardevol is geworden, ontroert mij.
Stefan noemt het boek een praktische gids als kanker je gezin raakt, maar het is nog véél meer dan dat. Het is een persoonlijk en openhartig verhaal over situaties waar hij en zijn gezin in terecht komen, bijvoorbeeld over de roze wolk en de donderwolk en op het trapje in de tuin waar zijn dochtertje hem troost. Hij gaat geen gevoel of pijnlijk moment uit de weg. Het wordt openlijk beschreven met veel liefde en compassie voor zijn gezin. Het boek is niet alleen zinvol voor gezinnen die met kanker in aanraking komen, ook is het boek een waardevolle gids voor iedereen die in aanraking komt met verlies. Het boek brengt mij ook belangrijke inzichten. Heel openhartig verwoordt hij hoe hij zelf met zijn rouw omgaat. In ‘niet iedere maat is een praat-maat’ beschrijft Stefan hoe hij de manier heeft gevonden om personen (en ook de hulp die zij bieden) die dichtbij hem staan te omarmen. Herkenbaar en hartverwarmend vind ik het.
Het boek dat het is geworden Kanker bij ons thuis geschreven door Stefan Verhoeve, is een gids die jou op een warme en troostrijke manier kan leren omgaan met verlies. Met dit boek geeft hij niet alleen betekenis aan zijn eigen persoonlijke verlies maar ook aan anderen die met kanker in aanraking komen. Een aanrader om te gaan lezen.